5 z 8
Poprzednie
Następne
Te wielkanocne przepisy polecają kulinarne blogerki. Będzie smacznie i oryginalnie
Kaczka z jabłkami
Składniki:
kaczka cała, 4 jabłka, 2 pomarańcze, 1/2 łyżki majeranku, 1/2 łyżki tymianku, 1/2 łyżki rozmarynu, 1 łyżka soli, 1 łyżeczka pieprzu, 6 łyżek oliwy, 150 ml soku jabłkowego
Przygotowanie:
Kaczkę myjemy i suszymy. Sól, pieprz, majeranek, tymianek i rozmaryn mieszamy i nacieramy kaczkę, wewnątrz i na zewnątrz. Jabłka i pomarańcze myjemy i kroimy na ćwiartki. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne. Nadziewamy kaczkę owocami. W naczyniu żaroodpornym rozgrzewamy olej i podsmażamy kaczkę z każdej strony. Zakrywamy folią aluminiową. Piekarnik rozgrzewamy do 200° C, pieczemy przez 2h. Po godzinie zdejmujemy folię. Kaczkę polewamy sokiem jabłkowym. Co kilka minut podlewamy kaczę wytopionym tłuszczem.