Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tort Sachera z konfiturą morelową. Przepis na tradycyjne ciasto czekoladowe z Austrii. Przez lata trwał spór o jego recepturę

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjny tort Sachera przekładany jest konfiturą morelową.
Tradycyjny tort Sachera przekładany jest konfiturą morelową. 123rf.com/milla74
Tort Sachera to obowiązkowy wypiek, który można zjeść w austriackich kawiarniach. Przez dekadę w Wiedniu trwał spór, która kawiarnia ma prawo określać tort jako oryginalny. Ciasto czekoladowe przekładane konfiturą morelową i zwieńczone polewą czekoladową to idealny przysmak do filiżanki kawy. Zobacz przepis na domowy tort Sachera.

W skrócie

Walka o prawo do używania nazwy „oryginalny” w kontekście austriackiego wypieku toczyła się w Wiedniu między kawiarnią Sacher i Demel w XIX wieku. Ostatecznie spór wygrała kawiarnia Sacher, a inne kawiarnie w Austrii i tak wypiekają bardzo podobny torcik. Ciekawostką jest, że ówczesne wiedeńskie kawiarnie można było określić klubami dla mężczyzn. Panowie spotykali się w nich na rozmowy, popijając filiżankę kawy lub paląc fajki. Czekoladowy tort Sachera z konfiturą morelową idealnie współgrał z wytrawnym smakiem kawy i zapachem tytoniu. Podpowiadamy, jak zrobić domowy tort Sachera z polewą czekoladową.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć kluczowe składniki tortu Sachera i sposób podania

Tort Sachera – przepis z konfiturą morelową

Liczba porcji: dla 12 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 300 g gorzkiej czekolady o minimalnej zawartości kakao 60%,
  • 150 g masła,
  • 8 żółtek,
  • 10 białek,
  • 3 g soli,
  • 120 g cukru z wanilią,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 80 g konfitury morelowej,
  • na wierzch: polewa czekoladowa.

Jak zrobić tort Sachera?

Przygotowanie:

  1. Gorzką czekoladę należy połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
  2. Następnie w garnku o grubym dnie należy roztopić masło i zostawić do wystudzenia.
  3. Żółtka o temperaturze pokojowej należy zmiksować, a następnie dodać do nich wystudzone masło i roztopioną gorzką czekoladę.
  4. Białka jajek należy następnie ubić z solą do uzyskania sztywnej piany. Powoli należy wsypywać do nich cukier waniliowy.
  5. Następnie do masy czekoladowej z żółtkami należy powoli wmieszać ubite połowę ubitej piany.
  6. Do masy czekoladowej należy wmieszać przesianą mąkę pszenną, a następnie resztę białek.
  7. Gotową napowietrzoną masę należy przełożyć do dwóch tortownic obsypanych bułką tartą, mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Należy wykorzystać formę o średnicy 24 cm.
  8. Blaty tortu Sachera należy piec w 180° Celsjusza przez 30-45 minut (najlepiej sprawdzić po tym czasie konsystencję przy pomocy wykałaczki).
  9. Upieczony tort Sachera należy wyjąć i przestudzić. Jeden spód należy położyć na szerokim talerzu lub paterze posmarować wierzch konfiturą morelową, następnie położyć drugi blat i posmarować ponownie całość (wierzch i boki) warstwą konfitury.
  10. Na koniec należy oblać tort Sachera polewą czekoladową na bazie czekolady i śmietanki kremówki. W wiedeńskich kawiarniach tort Sachera często podawany jest z porcją bitej śmietany.

Twórca tortu Sachera

Tort Sachera przygotowany został po raz pierwszy Franza Sachera dla austriackiego księcia Klemensa Wenzla von Metternicha w 1832 roku. Według miejskiej legendy w restauracji, w której pracował 16-letni czeladnik Franz Sacher, zachorował szef kuchni i Franz Sacher i w jego zastępstwie uczeń sztuki kulinarnej musiał wymyślić deser, który zachwyci monarchę. Od tego czasu tortem Sachera można zajadać w wielu kawiarniach, choć nie można używać słowa oryginalny.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Tort Sachera z konfiturą morelową. Przepis na tradycyjne ciasto czekoladowe z Austrii. Przez lata trwał spór o jego recepturę - Strona Kuchni

Wróć na malbork.naszemiasto.pl Nasze Miasto