MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Te warzywa zawierają azotany, które hamują namnażanie się...
fot. Bartosz Luczak/gettyimages

Tych rzeczy nie odgrzewaj – grozi to zatruciem pokarmowym. Zobacz, które potrawy najlepiej jeść od razu po ugotowaniu lub na zimno

Sałata, szpinak, seler, buraki i rzepa

Te warzywa zawierają azotany, które hamują namnażanie się toksycznych drobnoustrojów chorobotwórczych, w tym groźnej bakterii Clostridium botulinum, która wydziela silnie trujący jad kiełbasiany.

Jednak ponowne podgrzewanie tych warzyw przekształca ok. 25 proc. azotanów w bardzo toksyczne nitrozoaminy i azotyny, które mają właściwości rakotwórcze. Związki te mogą wywołać sinicę i niedotlenienie tkanek oraz obniżyć wchłanianie witaminy A.

Dodatkowo azotyny zaburzają prawidłowe funkcjonowanie błony śluzowej jelita cienkiego, przez co zwiększają ryzyko wniknięcia szkodliwych patogenów.

Zobacz również

Koszmarny wypadek. Nie żyje siedem osób. Jedno z aut spłonęło - WIDEO

Koszmarny wypadek. Nie żyje siedem osób. Jedno z aut spłonęło - WIDEO

Ronaldo bez gola zapisuje się na kartach historii. Portugalia ze zwycięstwem

Ronaldo bez gola zapisuje się na kartach historii. Portugalia ze zwycięstwem

Polecamy

Polska Pamela Anderson prowadziła Disco Relax i zniknęła. Zobacz, jak teraz wygląda

Polska Pamela Anderson prowadziła Disco Relax i zniknęła. Zobacz, jak teraz wygląda

Social media oznakowane jak alkohol i papierosy? Apel lekarza do Kongresu USA

Social media oznakowane jak alkohol i papierosy? Apel lekarza do Kongresu USA

Od lipca nowa lista leków refundowanych. Jakie preparaty kupisz taniej?

Od lipca nowa lista leków refundowanych. Jakie preparaty kupisz taniej?