Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
8 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Według analiz do najbardziej problematycznych warzyw poza...
fot. Hans/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Warzywa korzeniowe i zatrucia pokarmowe

Według analiz do najbardziej problematycznych warzyw poza liściastymi i kiełkami należą te korzeniowe i cebulowe, a także pnące, np. psiankowate (pomidory, papryka) czy zioła.

W przypadku wszystkich produktów roślinnych, a zwłaszcza warzyw rosnących w ziemi, obowiązują te same zasady bezpieczeństwa – higieniczne przechowywanie i dokładne mycie przed przygotowaniem.

Co więcej, obrane lub rozdrobnione produkty w ciągu 2 godzin należy schłodzić w lodówce, a latem czas ten skraca się do godziny.

Zobacz również

Weekend majowy w Nowym Sączu. Mieszkańcy chętnie odwiedzają centrum miasta

Weekend majowy w Nowym Sączu. Mieszkańcy chętnie odwiedzają centrum miasta

W Krakowie rozpoczynają się uroczystości ku czci świętego Floriana ARCHIWALNE ZDJĘCIA

W Krakowie rozpoczynają się uroczystości ku czci świętego Floriana ARCHIWALNE ZDJĘCIA

Polecamy

Nowy Staw wciąż bez apteki. Gmina chce wynająć swój lokal użytkowy

Nowy Staw wciąż bez apteki. Gmina chce wynająć swój lokal użytkowy

Patent włoskiej babci na zupę jarzynową. Jest pyszna i prosta do zrobienia

Patent włoskiej babci na zupę jarzynową. Jest pyszna i prosta do zrobienia

Ciasto jogurtowe z rabarbarem. Zrobisz je bez miksera i w ekspresowym tempie

Ciasto jogurtowe z rabarbarem. Zrobisz je bez miksera i w ekspresowym tempie