Blisko siedmiuset uczniów z Pomorza wzięło udział w 13 edycji programu "Tesco dla Szkół". Uczniowie zdobyli wiedzę m.in. z zakresu zdrowego odżywiania, przechowywania żywności, gotowania, czytania etykiet. Zaangażowanie pomorskich dzieci zostało wyróżnione dwoma nagrodami, które już wkrótce trafią do ich szkół.
Tesco dla Szkół - „Przyszłość na talerzu” jako jeden z pierwszych programów edukacyjnych zastosował mechanikę angażowania znaną z gier komputerowych. Uczniowie z Pomorza rozwiązywali zadania, by uratować świat przyszłości, w którym zatracono wiedzę, skąd pochodzi żywność. W sumie na pomoc przyszłości ruszyło 571 zespołów i 14 tyś. uczniów z całej Polski.
- W programie "Tesco dla Szkół - Przyszłość na talerzu" najbardziej podobała nam się możliwość realizacji konkretnych zadań podczas zajęć pozalekcyjnych. Dzieciaki w pełni mogły zaangażować się w rozwiązywanie zagadek i rzeczywiście czuły się tak jakby przenosiły się w czasie. Kreatywność została w 100 procentach pobudzona - mówi nauczycielka Lidia Kwitnewska.
Zespoły z pomorskich szkół przez około 7 miesięcy trwania programu realizowały dziesiątki fabularnych zadań na podstawie scenariuszy przygotowanych przez metodyków i ekspertów związanych z tematyką żywności. Zespoły m.in. z Zespołu Szkół i Przedszkola w Miłoradzu, które wykazały się największym zaangażowaniem, wybrały według swoich potrzeb i upodobań nagrody z puli 236 zestawów. Do szkół trafią między innymi: sprzęt multimedialny, gry edukacyjne, sprzęt sportowy, warsztaty językowe i wiele innych.
Jak wynika z badań ewaluacyjnych "Przyszłość na talerzu", uczniowie biorący udział w programie stali się bardziej świadomymi konsumentami. Wiedzą, jakie informacje o żywności można znaleźć na opakowaniach, częściej przy wyborze sugerują się składem, a rzadziej marką produktów. Dodatkowo, uczniowie zaangażowani w program częściej samodzielnie wyszukują informacje o produktach w internecie w porównaniu ze swoimi rówieśnikami. Mimo, że wyniki badania ewaluacyjnego są obiecujący, to jest jeszcze wiele do zrobienia w kwestii edukacji żywieniowej uczniów. Z badań na temat wiedzy dzieci o żywności przeprowadzonych w sierpniu wynika, że co drugi uczeń uważa drożdżówkę za zdrowy posiłek.
Informacja prasowa programu "Tesco dla Szkół - Przyszłość na talerzu"
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?