- Praca z młodzieżą była przyjemnością, ta grupa szybko przyswoiła sobie wiedzę o sztuce dekorowania, otrzymała narzędzia potrzebne do samodzielnej pracy i teraz mogą kontynuować to, czego się nauczyli na szkoleniu - mówi Grzegorz Gniech, który uczył uczniów, jak z dyni, marchwi czy innych warzyw stworzyć niezwykłe dekoracje.
Szkolenie trwało miesiąc. Uczniowie poza lekcjami, w weekendy, cierpliwie przyswajali sobie wiedzę, jak precyzyjnie wyciąć w warzywach kwiaty i inne ozdoby. Mieli możliwość uczyć się od najlepszych, bo i Grzegorz Gniech i Paweł Sztanderski są mistrzami Polski w carvingu.
Jan Stawicki, dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3, jest przekonany, że nowe umiejętności przydadzą się w przyszłości uczniom kształcącym się na kierunku żywienia, usług gastronomicznych czy hotelarstwa.
- Jestem pewny, że uczniowie będą w przyszłości wykorzystywać zdobyte umiejętności w swojej pracy. Poświęcili na to swój wolny czas, bowiem kursy odbywały się w weekendy w godzinach 8-16 - mówi Jan Stawicki.
Na zakończenie 30-godzinnego kursu uczniowie i nauczyciele odpowiedzialni za przebieg kursu odebrali certyfikaty z rąk Sylwii Grabowskiej, naczelnik Wydziału Promocji, Edukacji, Kultury i Sportu w Starostwie Powiatowym w Malborku.
Szkolenie odbywało się w ramach projektu systemowego pn. "Pomorskie - dobry kurs na edukację. Szkolnictwo zawodowe w regionie, a wyzwania rynku pracy".
echodnia Ksiądz Łukasz Zygmunt o Triduum Paschalnym
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?