Wyjazd i zajęcia zrealizowano w ramach unijnego projektu "Zostań zawodowcem". Zwiedzając Browar Lech, uczniowie dowiedzieli się, jak wygląda proces technologii produkcji piwa, poznali również perspektywy dalszego rozwoju zawodowego i możliwości zatrudnienia po ukończeniu szkoły.
W Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii uczestniczyli w zajęciach warsztatowych organizowanych w pracowni gastronomicznej, gdzie pod kierunkiem samego rektora uczelni, dr. Romana Dawida Taubera, nauczyli się przyrządzać potrawy z wykorzystaniem owoców morza.
Mieli także okazję poznać tajniki carvingu na pokazowych zajęciach prowadzonych przez jedną ze studentek uczelni - Andżelikę Gołębiowską, która pomimo młodego wieku zajęła VI miejsce w mistrzostwach Polski w carvingu. Uczniowie na własne oczy zobaczyli, jak tworzy wspaniałe róże i tulipany z marchewek, kwiaty z buraka, młodą cukinię zamienia w liściowe ornamenty, a melona w oryginalną rzeźbę.
Menedżer Mateusz Kołodziejczak przedstawił uczniom perspektywy rozwoju zawodowego i możliwości zdobywania nowych doświadczeń podczas studiów. Opowiedział, jak działa biuro karier funkcjonujące na uczelni. To dzięki niemu uczniowie mają okazję regularnie odbywać praktyki w zagranicznych hotelach i zdobywać praktyczne umiejętności zawodowe. Pan Mateusz oprowadził również młodzież po uczelni, pokazał specjalistyczne pracownie, gdzie odbywają się zajęcia oraz kursy, np. barmana i baristy.
Podczas obiadu w restauracji prowadzonej przez uczelnię młodzież miała okazję nie tylko zjeść obiad, ale także obserwować pokaz obsługi kelnerskiej. Miłym punktem wizyty było spotkanie z absolwentami malborskiej szkoły, aktualnie studentami WSHiG.
Wizyta w uczelni dostarczyła wszystkim wielu niezwykłych wrażeń i pokazała, jak wyglądają perspektywy na dalszą karierę w zawodach tak kluczowych branż, jak hotelarstwo, turystyka i gastronomia, w których kształci się młodzież Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Malborku.
Kolejny dzień wycieczki to udział w ITB Berlin - największych na świecie targach hotelarstwa i turystyki organizowanych każdego roku w Berlinie. To niezwykłe wydarzenie, gdzie prezentuje się cały świat i wiodący organizatorzy usług hotelarskich i turystycznych. Tylko w Berlinie można poczuć się jak pasażer I klasy na pokładzie luksusowego samolotu Emirates Airline, porozmawiać z menedżerami luksusowej sieci hoteli Hilton: Double Tree i Waldorf Astoria.
Odwiedzając targi, uczniowie mogli doświadczyć kultury różnych zakątków świata: dzikiej dżungli z Kostaryki, gorącej kubańskiej samby, pełnych energii tańców z Nikaragui czy zapasów sumo wprost z Japonii.
- Wspaniała kawa, soczyste cytrusy, ulubione przez dzieci żelki, lokalne wypieki, czekolada i orzechy - na berlińskich targach świat częstował tym, co ma najlepszego. Po prawie 6 godzinach wyszliśmy z nich bogatsi nie tylko o wrażenia, ale i o pamiątkowe drobiazgi rozdawane odwiedzającym targi - relacjonują uczestnicy wyjazdu.
Był też czas na zwiedzenie części najbardziej znanych miejsc w Berlinie. W zadumę wprawiło uczniów miejsce ataku terrorystycznego, do którego doszło w pobliżu Kościół Pamięci Cesarza Wilhelma podczas jarmarku bożonarodzeniowego w 2016 roku.
Opiekunami uczniów podczas wycieczki były Joanna Szymańska-Cybulska, Anna Znaniecka, Aleksandra Nowicka.
Strefa Biznesu: Rewolucyjne zmiany w wynagrodzeniach milionów Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?