MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Uczniowie ZSP nr 3 w Malborku uczyli się gotować od najlepszych

Jacek Skrobisz
Uczniowie z klas gastronomicznych Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Malborku wzięli udział w targach branżowych. Poniżej relacja szkoły z wyjazdu do Ostródy.

Expo Mazury to niezwykłe wydarzenie dotyczące promocji branży hotelarsko-gastronomicznej zgodnej ze standardami HoReCa, jakie obowiązują w Europie. Uczniowie klas gastronomicznych, dzięki realizowanemu w szkole projektowi "Zostań zawodowcem", mieli możliwość uczestnictwa w tym interesującym wydarzeniu. Przyglądając się wystawcom i ich ofercie, uczniowie ZSP nr 3 z Malborka przekonali się, jakie trendy obowiązują w nowoczesnym hotelarstwie i gastronomii.
Współcześni klienci żyjący w świecie zdominowanym przez elektroniczne gadżety, mają wysokie oczekiwania.Uuczniowie przekonali się, jak działają elektroniczne zamki do drzwi, dotykowe panele obsługi i rozliczeń stosowane w obsłudze klientów restauracji oraz hoteli. Przekonali się także, jak ważne są tekstylia w budowaniu wizerunku pracownika i obiektu, zobaczyli modę i kolory obowiązujące na talerzu oraz stroje ochronne - workwear. Poznali niezwykłe smaki dodatków spożywczych, zmieniających mleko i owoce w wyszukane desery o niezwykłej teksturze, kolorze i smaku.
Uczestnicząc w warsztatach gastronomicznych poznali sekrety przyrządzania dań z niedocenianej na polskich stołach gęsiny, własnoręcznie przyrządzali także zdrowe burgery z mięsa drobiowego pod okiem najlepszych polskich fachowców branży mięsnej oraz prezes Krajowego Związku Grup Producentów Rolnych pani Krystyny Ziejewskiej.
Prawdziwą gratką była także okazja, by uczestniczyć w pokazach mistrzów gotowania w strefie live cooking. Uczniowie mogli podejrzeć szefów kuchni znanych z autorskich programów kulinarnych i telewizji, m.in. Mariusza Pieterwasa, właściciela modnej i nowoczesnej gdyńskiej restauracji "Krew i woda", Tomasza Purola, zwycięzcę 5 edycji "Top Chef", Łukasza Konika, specjalistę ds. kuchni molekularnej, autora książki "Gastronomia molekularna", Patryka Dziamskiego, uczestnika 4 edycji „Top Chef”, Ernesta Jagodzińskiego, szefa najlepszej restauracji Cucina mieszczącej się w Poznaniu. Szefowie sporządzali potrawy z wykorzystaniem nowoczesnych technik kulinarnych kuchni molekularnej, tj. sous vide, mrożenie ciekłym azotem.
W ramach targów odbywały się konkursy kulinarne: "Zielona Budka Master Challenge dla szkół gastronomicznych", "Drób na polskim stole", "Gęsina w restauracji".
W jury gościły znakomite osobowości gastronomii, np. Kurt Scheller. Konkursy prowadził Karol Okrasa. Uczniowie zbierali autografy i robili zdjęcia z celebrytami.
Uczeń klasy II G Grzegorz Groszkowski przez dwa dni targów gotował z gwiazdami, został ich pomocnikiem. Zwieńczeniem tego jest zaproszenie Grzegorza na staż do restauracji szefa Mariusza Pieterwasa.

Relacja nadesłana z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Malborku

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Seria pożarów Premier reaguje

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na malbork.naszemiasto.pl Nasze Miasto