Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Uwaga! Salmonella w kurkumie! GIS wycofuje partię produktu

Monika Góralska
Monika Góralska
Groźne dla zdrowia pałeczki Salmonelli znaleziono w kurkumie w proszku pakowanej przez zakład Fistaszek. GIS wycofuje produkt. Jeśli masz ten produkt w swojej kuchni, natychmiast go wyrzuć!
Groźne dla zdrowia pałeczki Salmonelli znaleziono w kurkumie w proszku pakowanej przez zakład Fistaszek. GIS wycofuje produkt. Jeśli masz ten produkt w swojej kuchni, natychmiast go wyrzuć! eyewave/123rf.com
Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje z obrotu partię kurkumy mielonej z powodu obecności w niej groźnej bakterii. Pałeczki Salmonelli wykryto w opakowaniach 100 g kurkumy. Jeśli masz je w domu, natychmiast wyrzuć!

Niebezpieczną dla zdrowia bakterię Salmonelli wykryto w jednym z pięciu badanych przez Główny Inspektorat Sanitarny opakowań produktu.

Salmonella w kurkumie znalazła się w tym produkcie:

Produkt: Kurkuma, 100 g

Zakład pakowania: FISTASZEK, Joanna Małysz, Dzielce 27, 22-463 Radecznica (woj. lubelskie)

Numer partii: P 14 05

Data minimalnej trwałości: 12.2022

Wadliwa partia produktu zostaje wycofana z obrotu pod kontrolą Państwowej Inspekcji Sanitarnej (PIS).

Ze względu na możliwość zatrucia pałeczkami Salmonelli zaleceniem dla konsumentów jest niespożywanie wskazanej w komunikacie partii produktu.

Zobacz także:

Jak wygląda zatrucie Salmonellą?

Salmonella to bakteria należąca do rodziny Enterobacteriaceae, która wywołuje salmonellozę. Jest ona najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych, które są niebezpieczne dla zdrowia ze względu na objawy takie jak uporczywe biegunki i wymioty prowadzące do odwodnienia i wyczerpania organizmu. Salmonella rozwija się głównie w źle przechowywanych produktach spożywczych takich jak surowe mięso, jaja i nabiał. Skażenie żywności pałeczkami Salmonelli może nastąpić na etapie jego produkcji lub przetwarzania.

Główne objawy zakażenia Salmonellą to:

  • silne bóle brzucha,
  • gorączka,
  • biegunka,
  • nudności i wymioty.

Leczenie zatrucia polega na utrzymywaniu odpowiedniego poziomu nawodnienia organizmu, stosowaniu diety lekkostrawnej oraz odpoczynku. W złagodzeniu objawów pomocne jest też zastosowanie środków przeciwgorączkowych i węgla leczniczego. Jeśli po takim leczeniu objawy nie ustąpią w ciągu 3 dni lub się zaostrzą należy zgłosić się do lekarza. Być może konieczne będzie podanie antybiotyku lub zastosowanie leczenia szpitalnego w przypadku znacznego odwodnienia.

Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści (5) - oszustwo na kartę NFZ

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Uwaga! Salmonella w kurkumie! GIS wycofuje partię produktu - Strona Zdrowia

Wróć na rypin.naszemiasto.pl Nasze Miasto