W skrócie
Wątróbka z cebulą to danie, które lubią szczególnie dorośli. Wiele osób pamięta ją z czasów PRL-u, gdy była podawana w pracowniczych stołówkach jako jedna z tańszych propozycji obiadowych. Współcześnie wątróbka smażona jest z dodatkiem jabłka, gruszki lub czerwonych porzeczek bądź podawana z sosem żurawinowym albo konfiturą z czerwonej cebuli.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć dodatki do wątróbki
Wątróbka z cebulą – przepis na domowy obiad
Czas przygotowania: 20 minut,
liczba porcji: dla 2 osób,
stopień trudności: łatwy.
Składniki:
Jak zrobić wątróbkę z cebulą?
Przygotowanie:
- Cebulę należy umyć, obrać i pokroić na plasterki.
- Następnie umieścić cebulę na patelni z 10 ml rozgrzanego oleju i zeszklić przez parę minut.
- Po tym czasie należy zdjąć ją z patelni.
- W czasie smażenia cebuli trzeba obrać jabłko i pokroić w plastry. Następnie dodać na patelnię, na której wcześniej smażyła się cebula.
- Gdy jabłka się smażą, w tym czasie trzeba oczyścić i osuszyć wątróbkę. Następnie można ją pokroić w mniejsze kawałki i obtoczyć w mące pszennej.
- Następnie zdjąć jabłka z patelni, dolać do niej drugą część oleju i smażyć wątróbkę na wolnym ogniu na złoto-brązowy kolor.
- Po kilku minutach smażenia należy dodać jabłka z cebulą, suszony majeranek, pieprz i sól.
Sposób podania
Gotową wątróbkę z jabłkiem i cebulą można podawać z pieczonymi ziemniakami, purée ziemniaczanym, ugotowaną kaszą gryczaną, kaszą jaglaną albo kaszą pęczak. Wątróbka drobiowa może być też zastąpiona wątróbką cielęcą, która ma równie delikatną strukturę i miękką konsystencję. Takie podroby to świetny dodatek do kanapki ze świeżej kromki chleba.
Zobacz także: Przepis na sos cebulowy na ciepło
Zioła do wątróbki
Wątróbka to popularny produkt w kuchni francuskiej. Właśnie tam wypracowano znakomite połączenia produktów, które pasują do podrobów. Wśród ziół śmiało można wybierać tymianek, rozmaryn i estragon. Ponadto wątróbka może być podawana z wiśniami albo podlewana koniakiem. Poza białą cebulą do podrobów pasują jej odmiany takie, jak szalotka i cebula czerwona.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Marka tefal w najlepszych cenach
kup teraz

K1330404 Chopper Rozdrabniacz TEFAL
5 sekundowy rozdrabniacz do warzyw, owoców czy zió…
kup teraz

N10716 Lunchbox XL 2,3L Pojemnik TEFAL
pojemnik przeznaczony jest do bezpiecznego przenos…
kup teraz

K3081114 Travel Mug 0.36L Czarny Kubek termiczny TEFAL
kubek termiczny zapewniający 100% szczelności pozw…
kup teraz

K31002 MasterSeal To Go 1.2l Pojemnik TEFAL
pojemnik przeznaczony jest do bezpiecznego przenos…
kup teraz

28097752 Pokrywa TEFAL
pokrywa szklana o średnicy 28 cm, z otworem pary o…
kup teraz

K3063314 SENATOR STAL 0.7 L Termos TEFAL
termos o pojemności 700 ml, wykonany ze stali nier…
kup teraz

Simply Clean 30cm Patelnia TEFAL
każdy wie, że gotowanie wymaga czasu – ale czyszcz…
kup teraz

K1320404 Rozdrabiacz TEFAL
ręczny 5 sekundowy rozdrabniacz do warzyw, owoców …
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Burze szaleją nad Kalifornią. Wielu rejonom zagrażają powodzie
- „Nie mogą dalej iść tą drogą”. Joe Biden o izraelskiej reformie sądownictwa
- Sztuczna inteligencja mogłaby zastąpić 300 mln pracowników. Co da nam w zamian?
- „Haniebna” decyzja MKOl. Dwukrotny mistrz olimpijski apeluje o solidarność z Ukrainą
Erytrol jest szkodliwy?