Zalep otworki woskiem lub plasteliną. Wszystkie pokolorowane miejsca pokryj woskiem i wrzuć jajko do barwnika podgrzanego w ciepłej wodzie. Po 3-5 minutach wyjmij je i osusz. Usuń wosk z otworków. Podgrzej pisankę nad palnikiem. Gdy wosk się stopi, wytrzyj pisankę chusteczką, a gdy ostygnie, natłuść ją.
Jest to przepis na Krzczonowską Pisankę Bogumiły Wójcik
Ilość potrzebnych jaj: 1
Koszt: 1zł
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki:
- jajko o jasnej skorupce, najlepiej białe
- wosk pszczeli
- barwnik do jajek
- pisak zrobiony z patyczka i blaszki wygiętej w kształcie rożka (tzw. żelazko)
- skórka słoniny
Mazurek Orzechowy
Ilość osób: 6 osób
Koszt: 25 zł
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Składniki na kruche ciasto:
- 1 kostka masła
- pół kg mąki krupczatki
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę:
- 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- pół szklanki słodkiej śmietanki 30 proc.
- ¾ szklanki cukru pudru
Zagnieć kruche ciasto i wstaw je do lodówki. Zmieszaj składniki na masę. Podpiecz spód ciasta i wyłóż na niego masę. Wyrównaj, opędzluj odrobiną białka. Piecz na złoty kolor (ok. 30 minut) w temperaturze 180 stopni. Ostudzony mazurek polukruj lub udekoruj roztopioną czekoladą.
Baba Drożdżowa
** Ilość osób:** 6 osób
Koszt: 12 zł
Czas przygotowania: 4-5 godzin
Składniki:
- 1 kg mąki
- 150 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1 kostka cukru
- 1 kostka masła
- 5 jaj i 2 żółtka
- skórka cytrynowa, garść rodzynek
- pół szklanki oleju
Zrób rozczyn z drożdży, łyżeczki cukru i dwóch łyżek ciepłego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce. W garnku podgrzej mleko, masło i cukier. Do miski wsyp mąkę, dodaj ciepłe mleko z masłem i cukrem, roztrzepane jaja i żółtka, zamieszaj. Na końcu dodaj wyrośnięte drożdże.
Odstaw na 15 minut. Zagnieć ciasto, stopniowo dolewając olej. Dodaj sparzone rodzynki, startą skórkę cytryny, zapach waniliowy. Gotowe ciasto przełóż do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Postaw w ciepłym miejscu, by podrosło.
Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zwiększ do 200 stopni. Piecz około pół godziny.
Biały barszcz na zakwasie z razowego chleba
Ilość osób: 6 osób
Koszt: 10 zł
Czas przygotowania: 3-4 dni
Składniki:
- razowy chleb
- 2 łyżki śmietany
- mięso na wywar
- pętko kiełbasy
- 3 jajka
- odrobina chrzanu
Razowy chleb zalej przegotowaną wodą i postaw w ciepłym miejscu na 3-4 dni, żeby skwaśniał. W garnku zagotuj wywar z mięsa, zakwas, dopraw śmietaną. Do talerza wlej barszcz, dodaj pokrojoną kiełbasę, ugotowane jajko i dopraw do smaku tartym chrzanem.
MC
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?