Grzyby w naszym regionie można znaleźć m.in. w Zbiersku, gdzie jak informują grzybiarze, jest mnóstwo podgrzybków, ale też piękne okazy prawdziwków. Zdarzają się też koźlarze. W Brzezinach i Chudobie można znaleźć zaś podgrzybki brunatne. W Wolicy natomiast znajdziemy podgrzybki, maślaki, prawdziwki i koźlaki. Podgrzybki pojawiły się także w Celestynach. Czekamy również na informacje od Was, gdzie Wy polecacie się udać, aby koszyk był pełny...
ZOBACZ TAKŻE:
Gdy po grzybobraniu wrócimy do domu i przeglądając nasze obfite leśne zbiory zauważymy, że jakiś okaz umyka znanej nam klasyfikacji, nie warto ryzykować. Może to dla naszego zdrowia skończyć się bardzo poważnymi konsekwencjami.
Warto sprawdzić
Nasze wątpliwości możemy rozwiać w Powiatowej Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologicznej w Kaliszu, gdzie w godzinach między 7.30 a 15 (pok. nr 19 i Laboratorium Badania Żywności) każdy może sprawdzić czy dany grzyb jest jadalny.
W stacji pracują klasyfikatorzy, którzy dokonują oceny grzybów świeżych, ale także grzyboznawcy, którzy potrafią to zrobić także z grzybami suszonymi.
W Polsce istnieje około 3300 gatunków grzybów, w tym 1300 jadalnych, a 44 gatunki są dopuszczone przez ministra zdrowia do spożycia. Około 200 gatunków jest trujących, w tym kilka śmiertelnie.
Jak czytamy na stronie Lasów Państwowych, ogólna zasada początkujących grzybiarzy mówi, że nie należy zrywać tych grzybów, które zamiast tzw. gąbki pod kapeluszem mają blaszki. W ten sposób unikniemy najgroźniejszych dla człowieka muchomorów: sromotnikowego oraz jadowitego.
Konsekwencje zjedzenia trującego egzemplarza mogą być dla naszego zdrowia bardzo poważne, bo taki grzyb może uszkodzić naszą wątrobę, a w przypadku dzieci mogą być to uszkodzenie nieodwracalne i doprowadzić nawet do ich śmierci.
Nie dla dzieci
Najbardziej pospolite gatunki jadalne to borowik szlachetny, podgrzybek brunatny, koźlarz grabowy oraz maślak zwyczajny. Są cenione za walory smakowe i zapachowe. Doskonale nadają się do sosów, zup i jako dodatki do potraw.
Pamiętajmy, że grzyby są ciężkostrawne i nie powinny ich spożywać dzieci do 7. roku życia, osoby starsze czy osoby, które mają kłopoty ze zdrowiem.
Ważne też, aby nie niszczyć grzybni, wykręcać grzyby z podłoża, a nie wycinać, bo zostawiony fragment gnije i utrudnia też rozpoznanie gatunku. Problem z identyfikacją jest także w przypadku starszych grzybów.
Sport ważniejszy od polityki? Holenderscy ministrowie podczas wystąpienia premiera oglądali mecze LE
Press Focus
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?