Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiełkujące warzywa to skarbnica witamin i innych cennych...
fot. tookapic/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Kiełki jako źródło zatruć pokarmowych

Kiełkujące warzywa to skarbnica witamin i innych cennych związków, ale produkt ten należy do najbardziej nietrwałych – właściwie powinno się spożywać je w ciągu 2-3 dni od otrzymania. Trudno zadbać o to, kupując ten produkt w sklepie. Dlatego zawartość opakowania należy dokładnie obejrzeć i zużyć w całości najlepiej tego samego dnia.

W razie wątpliwości kiełki warto poddać obróbce kulinarnej, np. dodając do dania przyrządzanego na patelni. A najbezpieczniej hodować je w odpowiednich warunkach w domu.

Zobacz również

Groźny wypadek tira na A4 w Krakowie. Wielkie korki na obwodnicy

Groźny wypadek tira na A4 w Krakowie. Wielkie korki na obwodnicy

Podpisano umowę dotyczącą Żwirek! Jakie korzyści z niej płyną?

Podpisano umowę dotyczącą Żwirek! Jakie korzyści z niej płyną?

Polecamy

Czy witaminę D powinno się brać cały rok? Wiele zależy od trybu życia

Czy witaminę D powinno się brać cały rok? Wiele zależy od trybu życia

Czas na majówkę! Odkryj podróżnicze inspiracje

Czas na majówkę! Odkryj podróżnicze inspiracje

Późnym wieczorem i nocą w Malborku nie kupisz leków

Późnym wieczorem i nocą w Malborku nie kupisz leków