Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
8 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Według analiz do najbardziej problematycznych warzyw poza...
fot. Hans/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Warzywa korzeniowe i zatrucia pokarmowe

Według analiz do najbardziej problematycznych warzyw poza liściastymi i kiełkami należą te korzeniowe i cebulowe, a także pnące, np. psiankowate (pomidory, papryka) czy zioła.

W przypadku wszystkich produktów roślinnych, a zwłaszcza warzyw rosnących w ziemi, obowiązują te same zasady bezpieczeństwa – higieniczne przechowywanie i dokładne mycie przed przygotowaniem.

Co więcej, obrane lub rozdrobnione produkty w ciągu 2 godzin należy schłodzić w lodówce, a latem czas ten skraca się do godziny.

Zobacz również

Poznaj kandydatów na burmistrzów i wójta w powiecie leszczyńskim

Poznaj kandydatów na burmistrzów i wójta w powiecie leszczyńskim

Skoczów. Recydywista jednego dnia okradł seniorkę i nastolatkę

Skoczów. Recydywista jednego dnia okradł seniorkę i nastolatkę

Polecamy

Nowość w klasach mundurowych. Szykują się spore zmiany

Nowość w klasach mundurowych. Szykują się spore zmiany

Lot do Grecji za 65 zł? Takie okazje nie zdarzają się często!

Lot do Grecji za 65 zł? Takie okazje nie zdarzają się często!

Przygotowanie do matury z biologii. Metabolizm cz. III

Przygotowanie do matury z biologii. Metabolizm cz. III