Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki...
fot. Iwona Zasuwa

Zrób pyszne owocowe przetwory bez cukru. Zachowasz smak lata i zyskasz zdrową przekąskę. Wypróbuj proste przepisy z sezonowych owoców

Czekośliwka

Składniki
▪ 1 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek bez pestek
▪ 2-3 duże łyżki karobu lub do smaku
▪ 1-2 łyżki odtłuszczonego kakao (opcjonalnie)
▪ syrop klonowy (opcjonalnie, do smaku)

Przygotowanie
1. Zagotuj śliwki z odrobiną wody, a kiedy puszczą sok, mieszając nieustannie dodaj kakao i karob (lub sam karob) i gotuj dalej, by masa zmniejszyła swoją objętość.
2. Zmiksuj masę na krem, dodając ew. syrop klonowy.
3. Przełóż jeszcze gorący krem do wyparzonych słoików, zakręć nakrętkami przetartymi spirytusem i pasteryzuj w piekarniku w temperaturze 120 stopni Celsjusza przez 20 minut.

Zobacz również

Nocny pożar w kamienicy w Malborku. Spłonęło jedno z mieszkań

Nocny pożar w kamienicy w Malborku. Spłonęło jedno z mieszkań

Matura 2024. Uczniowie zmierzą się z językiem angielskim na poziomie rozszerzonym

Polecamy

Jeździł autem pomimo zakazu sądowego, trafił do zakładu karnego

Jeździł autem pomimo zakazu sądowego, trafił do zakładu karnego

Najlepsza wiosenna sałatka do obiadu. Rodzina prosi o nią codziennie

Najlepsza wiosenna sałatka do obiadu. Rodzina prosi o nią codziennie

Chcesz mieć superpamięć? Nalej sobie „oleju do głowy”, a dokładnie... oliwy z oliwek

Chcesz mieć superpamięć? Nalej sobie „oleju do głowy”, a dokładnie... oliwy z oliwek