Pierogi, makowce i różne wariacje na temat ryby – te wszystkie danie czekały na odwiedzających w czwartek (14 grudnia) Kompleks Służb Ratowniczych w Nowym Stawie. Odbyła się tam kolejna edycja Festiwalu Przysmaku Bożonarodzeniowego.
W ramach wydarzenia Nowostawskie Centrum Kultury i Biblioteki już tradycyjnie zorganizowało konkurs na najlepsze świąteczne danie. Komisja konkursowa degustowała przysmaki i po burzliwych obradach wybrała zwycięzców:
- "Potrawa Publiczności" dla Koła Gospodyń Wiejskich Trępnowy za zupę-krem z muffinami z boczkiem,
- "Najlepsza nalewka" - Anna Wolak za nalewkę porzeczkową,
- "Najlepsza potrawa” - Anastazja Lóbau, podopieczna hufca pracy z Nowego Dworu Gdańskiego, za lina faszerowanego cebulą i czosnkiem,
- "Najlepsze ciasto" - Anna Szkutnik za makową choinkę.
Oprócz konkursu smaków na odwiedzających festiwal czekało wiele innych atrakcji. Odbył się między innymi konkurs pastorałek, degustacja potraw przygotowanych przez restauracje, można było także posmakować specjalnie przygotowywanej potrawy. W tym roku były to bigos przaśny oraz czerwony barszcz.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?