3 z 5
Poprzednie
Następne
Najlepsze przepisy na kurki. Zobacz, jak zrobić najpyszniejsze dania z kurkami. Sprawdź przepisy gwiazd
Zupa kurkowa Ewy Wachowicz
Składniki:
pół kg kurek
150 g boczku wędzonego
1 łyżka masła klarowanego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 ziemniaki
pół litra wywaru jarzynowego
śmietana do zabielenia
koperek do dekoracji
pieprz do smaku
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać łyżkę masła. Wrzucić i podsmażyć pokrojony w kostkę boczek. Gdy się zezłoci, dodać posiekaną cebulę. Po chwili dorzucić pokrojony w plastry czosnek.
Kurki oczyścić pędzelkiem. Wrzucić do garnka. Wymieszać i zalać wywarem jarzynowym. Dodać ziemniaki – pokrojone w średniej wielkości kostkę. Przykryć i gotować przez 10-15 minut. Pod koniec zabielić zahartowaną śmietaną. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Na talerzu udekorować koperkiem.
źródło: ewawachowicz.pl