Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najprostsze ciastka z dżemem na świecie. Raz spróbujesz i będziesz robić je co tydzień. Polecamy przepis na pyszne ciastka beciki

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Delikatne i pyszne ciasteczka beciki z dżemem. Zobacz, jak łatwo możesz je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Delikatne i pyszne ciasteczka beciki z dżemem. Zobacz, jak łatwo możesz je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Domowe ciasteczka z dżemem to prawdziwy smakołyk. By je zrobić, nie musisz trudzić się przy zagniataniu trudnego do zlepienia ciasta i wycinaniu skomplikowanych kształtów – podpowiadam dużo prostszy sposób. Polecam mój przepis na pyszne ciastka beciki. Są one delikatne, w sam raz kruche i bardzo proste do przygotowania. Sprawdź, jakie są smaczne i koniecznie wypróbuj.

W skrócie:

Łatwe domowe ciastka. Sprawdzony przepis

Wiele osób zgodzi się, że domowe ciasteczka to najlepszy smakołyk na każdą okazję. Ich przygotowanie często wydaje się trudne. Nic bardziej mylnego. Polecam sprawdzony przepis na ciasteczka z dżemem beciki. Są bardzo łatwe do zrobienia i smakują rewelacyjnie. Elastyczne krucho-drożdżowe ciasto przygotowywane jest z dodatkiem śmietany, więc zagniecenie składników nie jest problemem. Całość wystarczy rozwałkować i pociąć nożem na kwadraty. Zlepianie becików także jest bardzo proste. Gorąco polecam upiec od razu podwójną porcję. Znikają w mgnieniu oka!

Przepis na ciastka z dżemem

czas przygotowania: ok. 30 minut + pieczenie
porcja na: ok. 30 ciasteczek
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • pół szklanki śmietany 18%,
  • 60 g drożdży,
  • 250 g zimnego masła lub margaryny,
  • 3 łyżki cukru waniliowego,
  • słoiczek dżemu np. malinowego,
  • cukier puder do dekoracji.

Jak zrobić łatwe ciastka z dżemem beciki?

  1. Do miski wlej śmietanę, wkrusz drożdże oraz dodaj cukier waniliowy, jajko i żółtko.
  2. Wymieszaj i odstaw na 5 minut.
  3. Na blacie lub stolnicy posiekaj mąkę z zimnym masłem.
  4. Wlej do mąki i masła śmietanę z drożdżami.
  5. Zagnieć elastyczne ciasto, nie musisz go długo wyrabiać.
  6. Część ciasta odkrój i rozwałkuj na ok. 5 mm grubości.
  7. Potnij ciasto na kwadraty.
  8. Na każdy kwadrat połóż łyżeczkę dżemu.
  9. Przeciwległe rogi zagnij do środka i delikatnie dociśnij.
  10. Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  11. Piecz ok. 15 minut w 170 stopniach.
  12. Gotowe ciastka posyp cukrem pudrem.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Najprostsze ciastka z dżemem na świecie. Raz spróbujesz i będziesz robić je co tydzień. Polecamy przepis na pyszne ciastka beciki - Strona Kuchni

Wróć na malbork.naszemiasto.pl Nasze Miasto