Uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Malborku kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mieli przyjemność uczestniczyć w warsztatach sushi. Szef Piotr Suszek z restauracji White Sushi mieszczącej się w Warszawie na Krakowskim Przedmieściu oraz szef Bogdan Gałązka z Gothic Cafe & Restaurant z naszego rodzimego miasta Malborka zapoznali nas z historią sushi i nauczyli nas przyrządzać podstawowe formy sushi w różnych stylach.
Wykonywaliśmy: nigiri, sashimi, uramaki, temaki, hosomaki oraz futomaki. Dowiedzieliśmy się także, jak rozpoznać składniki wysokiej jakości i gdzie je kupić. Zapoznaliśmy się ze zwyczajami i obrzędami sporządzania sushi oraz dobrymi manierami obowiązującymi przy japońskim stole.
Zasady japońskiej estetyki w sztuce kulinarnej oraz surowce i sposób ich przygotowania są dalece odmienne od naszych polskich. Dlatego zajęcia były bardzo interesujące, a zdobyta na nich wiedza i pozyskane umiejętności pozostaną na zawsze w naszej pamięci.
Informacja przygotowana przez Beatę Zbień-Głąb, nauczycielkę przedmiotów zawodowych
Zakaz krzyży w warszawskim urzędzie. Trzaskowski wydał rozporządzenie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?