MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

"Bitwa Regionów" w Malborku z udziałem kół gospodyń wiejskich z powiatów malborskiego, sztumskiego i tczewskiego

Radosław Konczyński
Radosław Konczyński
Radosław Konczyński
W sobotnie popołudnie (15 czerwca) wspaniale pachniało na placu św. Urszuli Ledóchowskiej w Malborku. To gotowało sześć kół gospodyń wiejskich, które wzięły udział w pierwszym etapie konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”.

"Bitwa Regionów" w ramach Dnia Malborka 2024

Głównymi organizatorami „Bitwy Regionów” są Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Lokalnymi współorganizatorami rejonowego etapu w Malborku zostały Urząd Miasta Malborka oraz Malborskie Centrum Kultury i Edukacji, bo kulinarna rywalizacja została włączona w program Dnia Malborka 2024.

Celem konkursu jest m.in. promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Reprezentacje kół gospodyń wiejskich przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. Konkurs przebiega w trzech etapach. Malbork został jednym z czterech gospodarzy I etapu w województwie pomorskim. Zwycięzcy przechodzą do etapu wojewódzkiego, gdzie stawką będzie awans do finału centralnego.

W malborskiej odsłonie „Bitwy Regionów” wzięło udział sześć kół gospodyń wiejskich. Miało być 11 uczestników, ale jak się dowiedzieliśmy, część wybrała udział w XXIX Żuławskich Targach Rolnych odbywających się w weekend 15-16 czerwca w Starym Polu. Zadaniem każdego koła było przygotować jedno danie według receptury wcześniej zgłoszonej do konkursu.

Oto dania przygotowane w sobotę podczas „Bitwy Regionów” na pl. św. Urszuli Ledóchowskiej:

  • KGW Sztumska Wieś – sztufada z białym purée i frużeliną żurawinową,
  • KGW Lasowiczanki w Lasowicach Małych – kartacze po żuławsku,
  • Kółko Rolnicze KGW Miłobądz – świeżynka wieprzowa z maczanym swojskim chlebem,
  • KGW Śliwiny – zupa klopsowa ze szturanymi ziemniaczkami z cebulką,
  • KGW Sadłuki – kaczka z kluskami,
  • KGW Pietrzwałd – zupa grzybowa z kluskami kładzionymi.

Wszystkich dań skosztowało jury, które wydało werdykt. Pierwsze miejsce (nagroda 2000 zł) zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Śliwinach. Drugie miejsce dla Lasowic Małych.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź "Dziennik Bałtycki" codziennie. Obserwuj dziennikbaltycki.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na malbork.naszemiasto.pl Nasze Miasto