Jak co roku, swoje potrawy, ciasta i nalewki przygotowują sami mieszkańcy. Jury degustuje i wybiera najsmaczniejsze wyroby. Na czwartkowy festiwal przygotowano ich prawie 70. Według komisji oceniającej najbardziej pyszne ciasto zrobiła Anna Wolak z Dębiny. To kolejny rok z rzędu, gdy pani Anna trafia w gusta jurorów. Tym razem została doceniona za "Princessę".
Pierwsze miejsce w kategorii "Potrawa" zajęło danie Grzegorza Szczutowskiego z Tragamina, który przygotował pstrąga w warzywach. Małgorzata Terpiłowska z Pręgowa Żuławskiego zaserwowała najlepszą zdaniem jury nalewkę, a była to wiśniówka. Nagrodę publiczności otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich z Trępnów za karpia w sosie śmietanowo-koperkowym.
Festiwal Przysmaku Bożonarodzeniowego tradycyjnie odbył się w sali konferencyjnej przy ul. Bema. Degustacji towarzyszyły występy dzieci i młodzieży z Nowostawskiego Centrum Kultury i Biblioteki.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?