Jak informują służby prasowe władz regionu, zwykle Światowy Dzień Turystyki był pretekstem do wspólnego świętowania przedstawicieli samorządu naszego województwa z pomorską branżą turystyczną.
W tym roku, w związku z epidemią koronawirusa, wydarzenie to wyglądało jednak inaczej niż dotychczas, ponieważ przeniesione zostało do przestrzeni wirtualnej.
– Ale ten rok jest rokiem szczególnym, w którym pandemia w znaczący sposób zadała cios usługom turystycznym. Wiele przedsiębiorstw boryka się z poważnymi problemami finansowymi, wiele z nich walczy o przetrwanie i utrzymanie się na rynku. Ale też pandemia pokazała, jak wiele firm potrafi się znaleźć w trudnej sytuacji i przyciągnąć turystów z Polski i zagranicy do naszego regionu. Możemy być z tego dumni – podkreślił w internetowym wystąpieniu Mieczysław Struk, marszałek województwa pomorskiego.
Tradycyjnie Światowy Dzień Turystyki stanowił dobry moment do tego, by podsumować miniony rok i wyróżnić najlepszych. Z uwagi na obecną sytuację epidemiczną, tegoroczni laureaci otrzymają je podczas kolejnych regionalnych obchodów, które we wrześniu 2021 r. zostaną zorganizowane w Europejskim Centrum Solidarności w Gdańsku.
Symbolicznie marszałek Mieczysław Struk wręczył jednak w piątek (25 września) nagrodę Gryfa Pomorskiego. Statuetkę otrzymał Bogdan Gałązka, szef kuchni i restaurator specjalizujący się w kuchni średniowiecznej. Od 2007 do 2020 r. współwłaściciel restauracji Gothic na zamku w Malborku.
W ten sposób uhonorowano fakt, że Bogdan Gałązka jest zdobywcą prestiżowego tytułu Szef Kuchni Tradycyjnej 2019 Żółtego Przewodnika „Gault&Millau”.
Bogdan Gałązka nie jest zresztą tylko pasjonatem historii, którą prezentuje od strony kuchni. Jest także przewodnikiem po Muzeum Zamkowym w Malborku.
Chciałbym symbolicznie wyróżnić Pana Bogdana Gałązkę, któremu życzę dalszego rozwoju, któremu chcę publicznie podziękować za te wszystkie działania pozwalające wręczyć mi nagrodę za rozwój turystyki w województwie pomorskim – mówił Mieczysław Struk wręczając statuetkę Gryfa Pomorskiego.
Bogdan Gałązka jest także autorem książek kulinarnych, m.in. „Smak Gothicu” i „Kuchnia wielkich mistrzów Zakonu Krzyżackiego w Malborku”.
WARTO WIEDZIEĆ
Polskie skarby UNESCO: Odkryj 5 wyjątkowych miejsc
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?