Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Malbork. Bogdan Gałązka, szef kuchni i pasjonat historii, otrzymał dzisiaj statuetkę Gryfa Pomorskiego podczas Światowego Dnia Turystyki

Anna Szade
Anna Szade
Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego
Bogdan Gałązka, szef kuchni i restaurator specjalizujący się w kuchni średniowiecznej, otrzymał w piątek (25 września 2020 r.) nagrodę Gryfa Pomorskiego. Statuetkę wręczył mu Mieczysław Struk, marszałek województwa pomorskiego. Okazją były obchody Światowego Dnia Turystyki.

Jak informują służby prasowe władz regionu, zwykle Światowy Dzień Turystyki był pretekstem do wspólnego świętowania przedstawicieli samorządu naszego województwa z pomorską branżą turystyczną.
W tym roku, w związku z epidemią koronawirusa, wydarzenie to wyglądało jednak inaczej niż dotychczas, ponieważ przeniesione zostało do przestrzeni wirtualnej.
– Ale ten rok jest rokiem szczególnym, w którym pandemia w znaczący sposób zadała cios usługom turystycznym. Wiele przedsiębiorstw boryka się z poważnymi problemami finansowymi, wiele z nich walczy o przetrwanie i utrzymanie się na rynku. Ale też pandemia pokazała, jak wiele firm potrafi się znaleźć w trudnej sytuacji i przyciągnąć turystów z Polski i zagranicy do naszego regionu. Możemy być z tego dumni – podkreślił w internetowym wystąpieniu Mieczysław Struk, marszałek województwa pomorskiego.

Tradycyjnie Światowy Dzień Turystyki stanowił dobry moment do tego, by podsumować miniony rok i wyróżnić najlepszych. Z uwagi na obecną sytuację epidemiczną, tegoroczni laureaci otrzymają je podczas kolejnych regionalnych obchodów, które we wrześniu 2021 r. zostaną zorganizowane w Europejskim Centrum Solidarności w Gdańsku.

Symbolicznie marszałek Mieczysław Struk wręczył jednak w piątek (25 września) nagrodę Gryfa Pomorskiego. Statuetkę otrzymał Bogdan Gałązka, szef kuchni i restaurator specjalizujący się w kuchni średniowiecznej. Od 2007 do 2020 r. współwłaściciel restauracji Gothic na zamku w Malborku.
W ten sposób uhonorowano fakt, że Bogdan Gałązka jest zdobywcą prestiżowego tytułu Szef Kuchni Tradycyjnej 2019 Żółtego Przewodnika „Gault&Millau”.

Bogdan Gałązka nie jest zresztą tylko pasjonatem historii, którą prezentuje od strony kuchni. Jest także przewodnikiem po Muzeum Zamkowym w Malborku.

Chciałbym symbolicznie wyróżnić Pana Bogdana Gałązkę, któremu życzę dalszego rozwoju, któremu chcę publicznie podziękować za te wszystkie działania pozwalające wręczyć mi nagrodę za rozwój turystyki w województwie pomorskim – mówił Mieczysław Struk wręczając statuetkę Gryfa Pomorskiego.

Bogdan Gałązka jest także autorem książek kulinarnych, m.in. „Smak Gothicu” i „Kuchnia wielkich mistrzów Zakonu Krzyżackiego w Malborku”.

od 7 lat
Wideo

Polskie skarby UNESCO: Odkryj 5 wyjątkowych miejsc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na malbork.naszemiasto.pl Nasze Miasto