Nie jedz tego! IKEA, Lidl, Biedronka i inne sklepy wycofują szkodliwe produkty. Zobacz najnowsze ostrzeżenia GIS (18.01.2022)

OPRAC.: (adek)
IKEA, Lidl, Biedronka i inne sklepy wycofują szkodliwe produkty. Zobacz najnowsze ostrzeżenia GIS
IKEA, Lidl, Biedronka i inne sklepy wycofują szkodliwe produkty. Zobacz najnowsze ostrzeżenia GIS pixabay.com
Udostępnij:
Nowe ostrzeżenia GIS z 18 stycznia 2022 roku. Główny Inspektor Sanitarny informuje o szkodliwych dla zdrowia i życia produktach, które wycofano ze sklepów. Aktualne ostrzeżenia GIS dotyczą m.in. suplementów diety, tatara, czy jajek. Zobacz również inne niebezpieczne produkty, które znikają ze sklepowych półek. Sprawdź również wyniki kontroli oraz najnowsze ostrzeżenia Głównego Inspektora Sanitarnego w naszym raporcie. Jeśli nabyłeś te szkodliwe dla zdrowia i życia produkty, pozbądź się ich. Możesz je wyrzucić lub oddać do sklepu. Lista niebezpiecznych produktów jest aktualizowana na bieżąco. Znajdziesz na niej artykuły wycofane ze sprzedaży w ostatnich miesiącach (18.01.2022).

Nie jedz tego. IKEA, Lidl, Biedronka i inne sklepy wycofują szkodliwe produkty. Najnowsze ostrzeżenia GIS z 18 stycznia 2022 roku

Główny Inspektor Sanitarny przestrzega przed niebezpiecznymi dla zdrowia i życia artykułami. Sprawdź z jakiego powodu zostały wycofane ze sklepów

GIS sprawdza sprzedawane produkty i co regularnie odkrywa w nich różnego rodzaju nieprawidłowości. Z tego powodu wycofał już wiele niebezpiecznych dla zdrowia i życia wyrobów, które do tej pory mogliśmy nabyć w naszych sklepach. Oprócz niezdrowej żywności Główny Inspektor Sanitarny zaleca również pozbycie się niektórych suplementów diety, a nawet produktów użytku codziennego.

Ostatnie ostrzeżenia GIS mówią m.in. o mięsie wołowym, orzeszkach ziemnych, czy paście z łososia zanieczyszczonej tlenkiem etylenu. Tlenek etylenu jest substancją zabronioną do stosowania w żywności w Europie. Tlenek etylenu jest sklasyfikowany jako substancja kategorii 1B ze względu na działanie rakotwórcze, mutagenne lub działanie szkodliwe na rozrodczość. Sprawdź, czy nie masz ich w swoim domu.

Zapoznaj się z aktualnymi ostrzeżeniami GIS. Sprawdź koniecznie daty ważności i numery partii. Następnie pozbądź się ze swojego domu szkodliwych substancji. Listę wycofanych produktów z ostatnich miesięcy znajdziesz w naszej galerii:

Najnowsze ostrzeżenia GIS o niebezpiecznych produktach. Znajdziesz tutaj konkretne partie, które zostały wycofane ze sprzedaży.

KTÓRE PRODUKTY ZOSTAŁY WYCOFANE ZE SKLEPÓW? ZNAJDZIESZ W NASZEJ GALERII

Zalecenia dla konsumentów:

  • Należy pozbyć się produktów z partii objętych komunikatem. Nie można ich spożywać.
  • W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po zjedzeniu szkodliwych produktów, trzeba skontaktować się z lekarzem.

Komunikaty i ostrzeżenia o produktach publikowane są przez GIS cyklicznie. Zawierają one informacje o stwierdzonych niebezpieczeństwach i nieprawidłowościach, mogących być groźne dla naszego zdrowia.

WARTO WIEDZIEĆ. Kliknij i przeczytaj!

Jaja – co powinieneś wiedzieć?

Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH, w Polsce, od wielu lat pałeczki Salmonella spp. są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania przez nie wywołane najczęściej objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności. Jaja mogą być jednym ze źródeł pałeczek Salmonella spp. W celu uniknięcia zachorowań wywołanych przez te chorobotwórcze bakterie należy pamiętać o kilku zasadach.

NEWSY DNIA. Kliknij i przeczytaj!

Zakup jaj

Należy upewnić się, że skorupki jaja są czyste i nieuszkodzone.

Przechowywanie

Jaja należy przechowywać w lodówce, w oryginalnym opakowaniu, zgodnie z terminem przydatności do spożycia umieszczonym na opakowaniu.

Przygotowywanie dań/potraw

  • Należy unikać, szczególnie przez osoby wrażliwe (dzieci, chorzy, osoby starsze), potraw zawierających surowe jaja, takich jak: sernik, tiramisu, majonez, sosy typu holenderskiego, kogel-mogel itp. Niosą one z sobą zwiększone ryzyko zachorowania.
  • Gotując jaja należy pamiętać, by zarówno białko jak i żółtko były ścięte. Najlepiej, gdy jajecznica, jaja sadzone są również ścięte.
  • Ręce kontaktujące się z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z mydłem.
  • Naczynia, wyposażenie oraz powierzchnie mające kontakt z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z detergentami.
  • Po rozbiciu jaj skorupki należy wyrzucić bezpośrednio do śmieci.
  • Jaja i inne dania po przygotowaniu należy przekładać na powierzchnie lub naczynia, które nie miały kontaktu z surowymi jajami.

Podawanie posiłków

Nie należy stosować tych samym talerzy czy sztućców, które miały kontakt z surowymi jajami. Ugotowane jaja, jajecznica, jajka smażone czy sadzone powinny być podawane bezpośrednio po przygotowaniu.

Koronawirus – nowe objawy

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie