Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki” 2023
W Konkursie Kulinarnym o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki” oceniane są produkty, które powstają w regionie: przetwory mięsne, owocowe i warzywne, wypieki oraz napoje.
To doskonały pretekst, by popularyzować dziedzictwo kulinarne Pomorza, ale też promować żywność wytwarzaną z poszanowaniem regionalnych tradycji lub przy wykorzystaniu lokalnych surowców.
W konkursie, jak co roku, mogli wziąć udział przedsiębiorcy, koła gospodyń wiejskich, indywidualni wytwórcy oraz gospodarstwa agroturystyczne, którzy na terenie województwa pomorskiego prowadzą działalność w zakresie produkcji żywności.
Bardzo nam zależy, żeby produkty stanowiące wyróżniki naszego regionu, pokazywały jego bogactwo i różnorodność, wzbudzały ciekawość wśród smakoszy oraz niosły za sobą ogromny walor promocyjny. Mam też nadzieję, że będą to przysmaki nie tylko przygotowywane na ten konkurs, ale będą w sposób stały produkowane – mówi Mieczysław Struk, marszałek województwa pomorskiego.
Nagrody za najlepsze produkty żywnościowe w regionie. Mamy swoich laureatów
Do tegorocznego konkursu wpłynęło aż 60 zgłoszeń, natomiast do etapu finałowego przeszło 30 produktów. Konkurencja była więc spora.
Tym bardziej cieszy, że ogórki królewskie z miodem z Ekologicznego Gospodarstwa Rolno-Szkółkarskiego w Janówce okazały się najlepsze w kategorii produktów pochodzenia roślinnego, w tym przetworów owocowych, warzywnych i z grzybami.
Jak czytamy w opisie nagrodzonego produktu, przepis na ogórki królewskie z miodem został przywieziony na Żuławy przez Prusów. Pokrojone i obrane ze skórki ogórki zalewa się octem i dodaje miodu. Gospodarze używają wyłącznie własnego surowca, a miód pozyskują od lokalnej pasieki.
Bardzo dziękuję za wyróżnienie jestem niesamowicie szczęśliwa. Zapraszam do zakupu, właśnie od wczoraj obieram, kroję, gotuję – komentuje na profilu gospodarstwa w mediach społecznościowych właścicielka, Marlena Jaworski.
Cieszą się też włodarze gminy.
Brawa dla Ekologicznego Gospodarstwa Rolno-Szkółkarskiego z Janówki! Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów! - z dumą komentują władze Starego Pola.
Laureatami w pozostałych kategoriach zostali:
- produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym produkty i przetwory: mięsne, z ryb, mleczne i miody – pasztet maślany z bałtyckiej flądry z restauracji PG4 w Gdańsku,
- napoje, w tym alkoholowe i bezalkoholowe – Cydr Lodowy 2019 wyprodukowany w restauracji Tabun w Otominie,
- produkty zbożowe i cukiernicze – piernik staropolski z Powiśla z Gospodarstwa Rolnego Elżbiety i Ryszarda Szczukowskich w Rakowcu,
- inne produkty – griz z kaszëbską malëną od Koła Gospodyń Wiejskich w Miechucinie.
Zwycięzcy, oprócz statuetki Bursztynowego Lauru Marszałka Województwa Pomorskiego, otrzymali nagrody finansowe w wysokości 1 tys. zł. Pozostali uczestnicy konkursu otrzymali 400 zł za każdy produkt zakwalifikowany do finału. Łącznie na wszystkie nagrody samorząd województwa pomorskiego przeznaczył 15 tys. zł.

Chleb z ziarnami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?