Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Prawdziwy przepis na piernik świąteczny. Piernik staropolski długo dojrzewający. To ciasto było sekretem naszych babć

Maja Czech
Maja Czech
Pieczenie tego rozpoczynamy około cztery tygodnie przed Bożym Narodzeniem. Surowa masa musi "odpoczywać" od dwóch do trzech tygodni, a już upieczony piernik musi odczekać około tygodnia.
Pieczenie tego rozpoczynamy około cztery tygodnie przed Bożym Narodzeniem. Surowa masa musi "odpoczywać" od dwóch do trzech tygodni, a już upieczony piernik musi odczekać około tygodnia. Przemyslaw Swiderski
Jak święta to oczywiście piernik! Przepisów na to świąteczne ciasto jest mnóstwo. Niektóre z nich są ekspresowe i wymagają minimalnej ilości pracy, jednak wiele z nas do dziś wspomina niepowtarzalny smak aromatycznego piernika naszych babć. To właśnie magia prawdziwego piernika staropolskiego, który dojrzewa kilka tygodni! Mamy przepis na to wyjątkowe ciasto.

Ile wcześniej przygotować piernik staropolski

Pieczenie tego rozpoczynamy około cztery tygodnie przed Bożym Narodzeniem. Surowa masa musi "odpoczywać" od dwóch do trzech tygodni, a już upieczony piernik musi odczekać około tygodnia.

Czy piernik staropolski jest twardy

Świeżo upieczony piernik staropolski jest twardy, ze względu na dużą ilość miodu w jego składzie. Z tego właśnie powodu ciasto musi odczekać co najmniej kilka dni przed podaniem. Wówczas piernik zmięknie i będzie idealny na święta.

Gdzie przechowywać piernik długo dojrzewający

Najważniejsze jest to, aby piernik był przechowywany w chłodnym miejscu. Warto też zawinąć go w ściereczkę, aby w międzyczasie ciasto nie wyschło.

Jak długo można przechowywać piernik staropolski

Jeżeli po świętach zostanie wam kilka kawałków ciasta, nie musicie go mrozić. Piernik staropolski przez bardzo długi czas pozostanie świeży. Odpowiednio przechowywany wytrzyma kilka tygodni. Ważne jednak, aby nie był przełożony żadnym kremem, ponieważ ten może się zepsuć w trakcie przechowywania.

Przepis na piernik staropolski długo dojrzewający - składniki

  • 250 g miodu
  • 150 g masła
  • 180 g cukru
  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 80 ml mleka
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 50 g orzechów włoskich

Przepis na piernik staropolski długo dojrzewający - przygotowanie

  • Miód, masło i cukier zagotować mieszając drewnianą łyżką.
  • Do ciepłej masy dodać mąkę, jajko, żółtka i przyprawę do piernika. Wymieszać łyżką do połączenia składników.
  • Do masy dodać mleko wymieszane z sodą i posiekane orzechy. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach około 10 minut.
  • Masę przełożyć do szklanego lub kamiennego naczynia, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 2-3 tygodnie.
  • Po tym czasie ciasto zagnieść w gładką kulę i rozwałkować na placek o wymiarach swojej blachy.
  • Przełożyć na blachę i piec 30 minut w 180 stopniach.
  • Przekroić pionowo na trzy części, zawinąć w folię aluminiową i odstawić w chłodne miejsce na tydzień.

Kiedy ciasto zmięknie, przełożyć je ulubionymi powidłami lub kremem.

Smacznego!

Źródło: kwestiasmaku.com

CZYTAJ TAKŻE: Co to jest adwent? Sprawdź historię tego okresu i dowiedz się kiedy rozpoczyna się, a kiedy kończy. Jakie są adwentowe tradycje?

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Prawdziwy przepis na piernik świąteczny. Piernik staropolski długo dojrzewający. To ciasto było sekretem naszych babć - Dziennik Bałtycki

Wróć na malbork.naszemiasto.pl Nasze Miasto