Ten deser à la Melba przywoła wspomnienia z dzieciństwa. Ekspresowy przepis robię w 5 minut. Ten przysmak był powiewem luksusu

Materiał promocyjny Sieci POLOmarket
Domowy deser Melba możesz zrobić z lodami śmietankowymi i brzoskwiniami w puszce.
Domowy deser Melba możesz zrobić z lodami śmietankowymi i brzoskwiniami w puszce. 123rf.com/leekris/zdjęcie ilustracyjne
Deser Melba to klasyczny rarytas wprowadzony do francuskiej kuchni przez znanego restauratora. Auguste Escoffier wymyślił go na cześć australijskiej śpiewaczki operowej. Tradycyjna Melba składa się z lodów waniliowych, brzoskwiń i musu truskawkowego. Proponuję ci przepis inspirowany francuskim przysmakiem, który z powodzeniem odtworzysz we własnej kuchni. Co więcej, z wykonaniem deseru à la Melba, poradzisz sobie nie mając wielkiego doświadczenia w kuchni.

W skrócie

Klasyczny deser Melba Auguste Escoffier radził przygotowywać ze świeżymi brzoskwiniami. Jeśli nie masz takich pod ręką, to polecam obejść nieco przeszkodę i sięgnąć po brzoskwinie w syropie. Jeśli będą dla ciebie zbyt słodkie, to przełóż owoce do dużej miski i zalej ciepłą wodą. W ten sposób wypłuczesz nadmiar cukru. Następnie brzoskwinie wyjmij przy pomocy widelca, na sitku możesz je dodatkowo odcedzić i pokrój w kostkę zgodnie z przepisem. Zamiast musu truskawkowego lub całych truskawek deser nawiązujący do Melby można udekorować świeżymi malinami lub kawałkami świeżych brzoskwiń. W każdej z tych wersji deser a la Melba będzie prezentować się elegancko i będzie smakował wprost bajecznie. A twoja rodzina nie będzie szczędzić komplementów.

reklama

Lody à la Meba – przepis jak z PRL-u

Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 5 minut.
Stopień trudności: bardzo łatwy.

Składniki:

  • 200 g lodów o smaku śmietankowo-toffi Royal Gusto,
  • 1/2 brzoskwiń w puszce Zaczarowany Ogród,
  • sos kajmakowy do polania do wykorzystania z lodów Royal Gusto.

Opcjonalnie:

  • 30 g świeżych malin, truskawek lub brzoskwiń,
  • listki mięty do dekoracji.

Czytaj także: Połącz 4 składniki, a zyskasz domowe lody kawowe. Rozkoszny smak podkręcam kajmakiem

Jak zrobić deser a la Melba?

Sposób przygotowania:

  1. W szklanych pucharkach lub wysokich szklankach układam warstwami lody.
  2. Na każdej warstwie lodów układam pokrojone w kostkę brzoskwinie.
  3. Z wierzchu ozdabiam lody sosem kajmakowym.
  4. Zachęcam do ozdobienia deseru a la Melba świeżymi owocami i listkami świeżej mięty.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Ten deser à la Melba przywoła wspomnienia z dzieciństwa. Ekspresowy przepis robię w 5 minut. Ten przysmak był powiewem luksusu - Strona Kuchni

Wróć na malbork.naszemiasto.pl Nasze Miasto