Malbork. Cukrownia tuż przed kolejną kampanią produkcyjną. Nowa "wieża" pomoże znacznie zwiększyć przeroby

Radosław Konczyński
Radosław Konczyński
Radosław Konczyński
Cukrownia Malbork od kilku miesięcy przygotowuje się do kampanii produkcyjnej, która rozpocznie się w ostatnim tygodniu września 2021 r. To kolejny rok z dużymi inwestycjami w zakładzie należącym do Krajowej Spółki Cukrowej.

Kolejna kampania w malborskiej fabryce cukru, jedynej w województwie pomorskim, znów została poprzedzona dużymi inwestycjami, które mieszkańcy też mogli obserwować od kilku miesięcy. Zwłaszcza doskonale widoczny był wielki dźwig, za pomocą którego zbudowany został ekstraktor wieżowy wraz z urządzeniami towarzyszącymi, który pozwoli w przyszłości na przerób nawet 10 000 ton buraków na dobę. Kampania trwa zwykle około 100 dni, więc łatwo wyliczyć, że ta modernizacja ma przyczynić się do zapowiadanego 1 miliona ton buraków przetwarzanych w ciągu cyklu produkcyjnego.

Z powstaniem ekstraktora wiązało się przeniesienie trzech i zakup dwóch pras wysłodkowych (pozostałości po produkcji) oraz budowa estakady do transportu wysłodków na plac składowy. Druga inwestycja to modernizacja stacji filtracji – czyli montaż pras do wapna defekosaturacyjnego wraz z urządzeniami towarzyszącymi oraz przeniesienie dwóch pras błota (wapna) defeko-saturacyjnego i budowa nowego budynku pras błota.
Wszystko razem wiązało się z wydatkiem rzędu 60 mln zł.

- Stacja ekstrakcji to bardzo nowoczesne urządzenia. Przede wszystkim zwiększa przeroby, ale też powoduje oszczędności energetyczne, wiąże się z mniejszym zakupem węgla i zmniejszeniem emisji dwutlenku węgla – mówi Mariusz Kaźmierczak, dyrektor Cukrowni Malbork.

Krajowa Spółka Cukrowa S.A., do której należy zakład, inwestycyjnie poszła za ciosem, bo przypomnijmy, że w 2020 roku powstały stacja odpylania, została zamontowana nowa turbina, zmodernizowano kotły parowe pochodzące z 1956 roku, powstała również dwustanowiskowa stacja załadunkowa dla tirów.

Cukrownia się rozbudowuje, a wszystko w tym celu, by optymalizować wydatki i zwiększać wydajność. Tegoroczna kampania cukrownicza w malborskiej fabryce rozpocznie się w ostatni tydzień września.

Powinniśmy zacząć między 27 a 30 września. Chcemy, żeby przerób na dobę wynosił 9 tys. ton buraków cukrowych. Plany produkcyjne na tę kampanię to ok. 800 tys. ton buraków cukrowych i ponad 100 tysięcy ton cukru. A jak będzie, zobaczymy. Co Bóg da, to przerobimy – dodaje Mariusz Kaźmierczak.

Kampania potrwa około 100 dni. Buraki zostały zakontraktowane u ponad 800 plantatorów z województw pomorskiego i warmińsko-mazurskiego. W zakładzie prócz około 170 osób stałej załogi w trakcie kampanii będzie pracowało 90 pracowników sezonowych.

Dopłaty do cen energii

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Z
Zenek Bimbowski
W cukrowni modernizacja ,dużo pracowitej kadry technicznej .Teraz przyjęci zostaną jeszcze sezonowi by pracować za tych leniwych i dobrze opłacanych stałych robotników.Pracownicy szczęśliwi ,kierownicy bogaci a dyrektor cieszy się że jego imię wymalowano na nowym zbiorniku dyfuzyjnym.
Dodaj ogłoszenie